Ontmoet de Vrouwen die muren afbreken tijdens interactieve workshops in 2021 en 2022

2022: Empowerment workshops

De organisatie van de viering van ‘Utrecht 900 jaar stad’, heeft het totale aangevraagde bedrag gehonoreerd voor de boekpresentatie in 2022 en de daaraan gekoppelde Empowerment workshops van Vrouwen die muren afbreken! De boekpresentatie vindt plaats in september 2022 op een mooie locatie in de Utrechtse binnenstad. Deze wordt vooraf gegaan door een middag met Empowerment workshops die gegeven worden door vrouwen uit het boek. Middagen met Empowerment workshops worden in september, oktober en november 2022 ook gegeven in drie andere Utrechtse wijken in samenwerking met locaties ter plaatse. Meer nieuws volgt!

NU: WORKSHOPS in ZIMIHC Zuilen in 2021 en 2022

Je hoeft niet te wachten tot september om Vrouwen die muren afbreken te ontmoeten! In ZIMIHC Zuilen geven 4 vrouwen uit de tentoonstelling een workshop, gekoppeld aan de tentoonstelling die er van 2 november 2021 t/m 6 februari 2022 in de foyer te zien is. Deze workshops zijn een samenwerking tussen ZIMIHC Zuilen en Centraal Museum Utrecht. Aanmelden kan via de site van ZIMIHC Zuilen.

Marischka Verbeek  – woensdag 24 november 20.00 -21.30 uur

Op verhaal komen: hoe vind je je thuis?

Wat betekent ‘thuis’ voor jou? De plek waar je werkelijk jezelf kunt zijn, waar je je goed en ontspannen voelt, waar je hoort? Voor veel mensen is deze plek of dit gevoel iets waar ze naar op zoek zijn of naar terugverlangen. In de sleur en stress van het volwassen leven lijken we onszelf soms een beetje kwijt te raken. Om weer zin en inspiratie op te doen moeten we soms terug naar de plek waar we vandaan komen. Maar hoe doe je dat in de dagelijkse drukte?

Verhalen en mythen zijn een krachtig middel om jezelf en je leven te verkennen en betekenis te geven.  Ook kunnen ze je helpen om belangrijke beslissingen te nemen of stappen te zetten naar verandering.

In deze workshop ga je op een creatieve manier aan de slag met sprookjes en verhalen die je inspireren de weg naar je eigen thuis te gaan zoeken. We maken daarbij gebruik van een verhaal uit het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estes. Het verhaal waar het voor Marischka allemaal mee begon…

Deze workshop is voor iedereen die interesse heeft in dit thema en/of de kracht van verhalen.

NEEM MEE: een voorwerp/foto/tekst die voor jou  symbool staat voor jouw ‘thuis’, niet zozeer waar je vandaan komt maar de plek waar je werkelijk jezelf bent, waar je hoort.

 https://www.facebook.com/transformingstoriesnl

Vrouwen die muren afbreken - Marischka Verbeek
© Centraal Museum Utrecht / Ilvy Njiokiktjien

Rianne – Zondag 12 december 14.00 – 15.30 uur

Kijken zonder muren

Rianne heeft liefde en verbinding als missie. Vanuit haar eigen achtergrond weet zij heel goed hoe het voelt om als LHBTQ-er niet te mogen zijn wie je bent. Het pad dat ze gegaan is heeft haar gesterkt in haar missie om mensen van alle seksuele voorkeuren en culturele achtergronden met elkaar in verbinding te brengen. Met haar eigen verhaal creëert ze een welkome atmosfeer die voor alle aanwezigen voelbaar is. Zij richt haar workshop in als een drieluik. Middels een ervaringsgerichte speelse oefening met groot effect laat ze hen eerst kijken met vooroordelen (muren) en ervaren hoe dat is. Daarna nodigt ze de deelnemers uit tot een prachtige en krachtige ontmoetingsoefening waarbij muren wegvallen. De inspiratie hiervoor komt uit de film ‘Look beyond borders’ van Amnesty International. Als afronding bedenken de deelnemers hoe ze het effect van wat ze in de workshop ervaren hebben, kunnen verduurzamen in hun dagelijks leven. Durf jij echt te kijken, ook als dat misschien een beetje ongemakkelijk voelt?

Vrouwen die muren afbreken - Rianne
© Centraal Museum Utrecht / Ilvy Njiokiktjien

Natalja Macnack – zondag 23 januari 13.30 – 15.00 uur

De ketenen verbroken: samen verder

Keti Koti betekent ‘de ketenen verbroken’ in het Sranantongo (Surinaamse taal) maar wat houdt dat verder in? Inmiddels begint Keti Koti steeds bekender te worden en Natalja Macnack (Tori Oso Utrecht) vertelt over Keti Koti vieringen in Utrecht. Een groot aantal van de herdenkingen en vieringen hebben plaatsgevonden in buurtcentrum Oase in de wijk Zuilen. Hoe was dat en hoe zijn de lokale vieringen uitgegroeid tot een gemeente brede viering waar grote instituten aan deelnemen? Waar denk je aan wanneer je spreekt over gezamenlijk verleden en hoe verbind je met elkaar? Is het een ver van je bed show of sta je er dichterbij dan je denkt? We gaan het samen bespreken door vragen te stellen en verhalen of ervaringen te delen. De woorden die we hier samen voor vinden geven we vorm, zodat er een duurzame weerslag van de workshop achterblijft.

Natalja’s verhaal in de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken vind je hier.

Amina Berkane Abakhou – zondag 6 februari 14.00 – 15.30 uur

Een muur van taal

Amina Berkane Abakhou heeft al meer dan 5000 vrouwen bereikt met haar trainingen, die gebaseerd zijn op bewustwording, terug spiegeling en concrete acties. Hierbij maakt zij gebruikt van een methode die uitgaat van Kennis, Inzicht en Kracht: de KIK methode. Amina heeft in haar leven veel geleerd over de mens, diens kwetsbaarheden en kwalen én manieren om succesvoller, gelukkiger en productiever te worden. Haar passie en specialisme is de vrouw. Amina is met name bijzonder gemotiveerd om vrouwelijke migranten bewust te maken van hun krachten. Ze helpt ze bij het (terug)vinden van hun eigenwaarde, om de beste versie van zichzelf te worden en van hieruit bij te dragen aan de samenleving. Amina’s verhaal, van waaruit ze haar workshop in ZIMIHC geeft, is empowerend voor mensen van elke religieuze en culturele achtergrond en seksuele geaardheid.

AANMELDEN VOOR WORKSHOP: ZIMIHC Zuilen

Amina’s verhaal in de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken vind je hier.