EMPOWERMENT WORKSHOPS Vrouwen die muren afbreken in het kader van Utrecht900

Ontmoet vrouwen uit het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen tijdens interactieve workshops.

Zondag 6 november bibliotheek Leidsche Rijn – 13.00 – 16.30 uur

‘Murenafbrekers’ Marischka Verbeek en Jacqueline Kleijer starten vanuit hun eigen verhaal en gaan met je in gesprek. Zo ontstaat er een ontmoeting tussen de workshopgevers en de deelnemers en tussen de deelnemers onderling. De workshops bieden inspiratie, kracht en plezier. Verhalen worden gedeeld, diversiteit gevierd!

Toegang gratis, wel svp aanmelden! https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/vrouwen-breken-murenaf04092022.html

PROGRAMMA 6 november

12.30 – 13.00 uur: inloop

13.00 – 14.30 uur: eerste workshop

14.30 – 15.00 uur: pauze

15.00 – 16.30 uur: tweede workshop

Informatie over de workshops van 6 november:

Marischka Verbeek – Op verhaal komen: hoe vind je je thuis?

Wat betekent ‘thuis’ voor jou? De plek waar je werkelijk jezelf kunt zijn, waar je je goed en ontspannen voelt, waar je hoort? Voor veel mensen is deze plek of dit gevoel iets waar ze naar op zoek zijn of naar terugverlangen. In de sleur en stress van het volwassen leven lijken we onszelf soms een beetje kwijt te raken. Om weer zin en inspiratie op te doen moeten we soms terug naar de plek waar we vandaan komen. Maar hoe doe je dat in de dagelijkse drukte?

Verhalen en mythen zijn een krachtig middel om jezelf en je leven te verkennen en betekenis te geven.  Ook kunnen ze je helpen om belangrijke beslissingen te nemen of stappen te zetten naar verandering.

In deze workshop ga je op een creatieve manier aan de slag met sprookjes en verhalen die je inspireren de weg naar je eigen thuis te gaan zoeken. We maken daarbij gebruik van een verhaal uit het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estes. Het verhaal waar het voor Marischka allemaal mee begon…

Deze workshop is voor iedereen die interesse heeft in dit thema en/of de kracht van verhalen.

NEEM MEE: een voorwerp/foto/tekst die voor jou  symbool staat voor jouw ‘thuis’, niet zozeer waar je vandaan komt maar de plek waar je werkelijk jezelf bent, waar je hoort.

Marischka Verbeek (1966) – Na haar studie Literatuurwetenschap werd Marischka boekverkoper en sinds 1997 eigenaar bij boekwinkel Savannah Bay in Utrecht, gespecialiseerd in gender, seksualiteit en diversiteit. Daarnaast is zij met Transforming Stories actief als coach|trainer en programmamaker  in de culturele sector. Zo organiseert ze literaire avonden, workshops en andere events over feminisme, Indische literatuur of queer thema’s, voor o.a. Utrechtse musea en bibliotheken.

 https://www.facebook.com/transformingstoriesnl

Vrouwen die muren afbreken - Marischka Verbeek
© Centraal Museum Utrecht / Ilvy Njiokiktjien

Jacqueline Kleijer – Wensen en grenzen!

Het is zo makkelijk gezegd: ‘Je moet je grenzen aangeven!’ Maar zo eenvoudig is het niet altijd in de praktijk. Sinds #metoo lijkt het alsof grensoverschrijding altijd met seksualiteit te maken heeft, maar dat is natuurlijk niet zo. Dagelijks heb je te maken met het schipperen tussen wensen en grenzen van jou en van anderen. Soms sluipt er een patroon in je reacties, dat je juist belemmert. Het is dan helpend om je eigen patroon/muur te doorbreken.

Deze workshop geeft je inzicht in reactiepatronen en het durven doorbreken daarvan. Je krijgt inzicht in welke reactie bij jou past én hoe je ervoor zorgt dat jouw grens goed ontvangen wordt. Want als je goed voor je wensen en grenzen zorgt, hoef je geen ‘muren’ op te werpen tussen jou en een ander. Nee zeggen begint met kleine stapjes. Heel laagdrempelig dus. Je kan het na de workshop meteen gebruiken!

Workshopleider Jacqueline Kleijer heeft jarenlang gewerkt als therapeutisch hulpverlener met slachtoffers van seksueel geweld en geeft nu les, lezingen en trainingen. Ze maakt gebruik van verhalen (ook uit de praktijk), wetenschappelijke onderbouwing en humor.

Vrouwen die muren afbreken - Jacqueline
Foto: Ilvy Njiokiktjien