Het Boek

Het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen is af! Het bevat 22 inspirerende verhalen opgetekend door Véronique Konings en 22 prachtige foto’s gemaakt door Ilvy Njiokiktjien van hedendaagse Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren afbreken in de samenleving.

Denk bij ‘muren afbreken’ aan vooroordelen tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van culturele achtergrond, seksuele voorkeur, gender, huidskleur, postuur en geloof en vrouwen in een beroep dat nog als mannenberoep gezien wordt. Maar ook aan strijden voor een ideaal dat ons allemaal aangaat of mensen verbinden die elkaar niet zo gauw opzoeken.

De FEESTELIJKE BOEKPRESENTATIE is op zondag 4 september 2022 van 16.45 uur tot 17.30 uur in de theaterzaal van bibliotheek Neude in Utrecht.

Tickets kun je reserveren via deze link: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/vrouwen-breken-murenaf04092022.html

Voorafgaand worden vanaf 13.00 uur in de bibliotheek EMPOWERMENT WORKSHOPS gegeven door enkele vrouwen uit het boek. Tickets hiervoor zijn ook verkrijgbaar via bovenstaande link.

Het boek is vanaf 6 september te koop in de boekhandel en nu al te bestellen bij uitgeverij Lente: https://www.uitgeverijlente.nl/vrouwen-die-muren-afbreken/

Hier vind je ook een inkijkexemplaar.

3D omslag boek Vrouwen die muren afbreken
Vormgeving boek: Studio Michelangela

MOTIVATIE

Intens luisteren met open blik en hart, was wat Véronique Konings deed toen ze in 2020 tien vrouwen interviewde voor het onderdeel Vrouwen die muren afbreken in de tentoonstelling De ommuurde stad in het Centraal Museum. Ze deed dit opnieuw toen ze dit jaar deze vrouwen opnieuw interviewde om hun verhalen voor het boek verder uit te breidden en nog twaalf andere murenafbreeksters sprak. Hierdoor ontstond een intimiteit die terug te voelen is in de verhalen.

“Elk van de vrouwen ontroert en raakt me op haar eigen manier. Er spreekt zoveel eerlijkheid uit en het vraagt zoveel moed om te durven zijn wie je bent, daarvoor te gaan staan en te strijden voor je idealen. Dit vervult me met diep respect. Deze verhalen moeten de wereld in. Ze moeten verteld, gehoord, gekend worden, omdat deze vrouwen de wereld werkelijk verbeteren en de samenleving gezonder en leefbaarder maken en daarmee een stukje mooier. Zij dragen bij aan een echte samen-leving, waarin ieder mag zijn wie ze is. Het zijn verhalen over moed en kracht, eigenschappen die helaas niet altijd met vrouwen geassocieerd worden. En over acceptatie en zelfrespect. Hiermee steken ze andere vrouwen en mannen een hart onder de riem.”

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma zag Vrouwen die muren afbreken in het Centraal Museum en was onder de indruk. Ze lichtte er twee verhalen uit in haar inauguratierede op 16 december 2020 (zie Nieuws) en schreef het voorwoord van het boek.