Het boek

Het boek Vrouwen die muren afbreken is bijna af! Het bevat 22 inspirerende verhalen en 22 prachtige foto’s van hedendaagse Utrechtse vrouwen die figuurlijk muren afbreken in de samenleving.

Denk bij ‘muren afbreken’ aan vooroordelen tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van culturele achtergrond, seksuele voorkeur, gender, huidskleur en vrouwen in een beroep dat nog als mannenberoep gezien wordt. Maar ook aan strijden voor een ideaal dat ons allemaal aangaat of mensen verbinden die elkaar niet zo gauw opzoeken.

Om het boek daadwerkelijk te realiseren hebben we jouw hulp nodig! Kijk op onze crowdfunding pagina op de website van VoordeKunst: https://www.voordekunst.nl/projecten/13932-vrouwen-die-muren-afbreken

Als je het kan missen, waarderen we het zeer als je een donatie wilt doen. Er zijn mooie tegenprestaties. Kan dit niet, dan is het heel fijn als je de link wilt delen met jouw (social media) netwerk. Enorm veel dank alvast voor je steun!

MOTIVATIE

Intens luisteren met open blik en open hart, was wat Véronique Konings deed toen ze de tien vrouwen interviewde. Hierdoor ontstond een intimiteit die terug te voelen is in de teksten en foto’s.

“Elk van de tien vrouwen ontroert en raakt me op haar eigen manier. Er spreekt zoveel eerlijkheid uit en het vraagt zoveel moed om te durven zijn wie je bent, daarvoor te gaan staan en te strijden voor je idealen. Dit vervult me met diep respect. Deze verhalen moeten de wereld in. Ze moeten verteld, gehoord, gekend worden, omdat deze vrouwen de wereld werkelijk verbeteren en de samenleving gezonder en leefbaarder maken en daarmee een stukje mooier. Zij dragen bij aan een echte samen-leving, waarin ieder mag zijn wie ze is. Het zijn verhalen over moed en kracht, eigenschappen die helaas niet altijd met vrouwen geassocieerd worden. En over acceptatie en zelfrespect. Hiermee steken ze andere vrouwen een hart onder de riem.”

Om de verhalen de wereld in te brengen en nog meer mensen te inspireren, besloot Véronique na de tentoonstelling in het Centraal Museum een boek te maken met 22 vrouwen die muren afbreken. Het wordt uitgebracht door uitgeverij Lente en is bijna af! De boekpresentatie is op 4 september 2022 in bibliotheek Neude. Meer informatie over het programma van die dag volgt t.z.t.op deze website.

Vrouwen uit het boek geven Empowerment workshops in 4 Utrechtse wijken in het kader en met subsidie van de viering van Utrecht 900 jaar stad. Thema van de viering is ‘Stad zonder muren’.

Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma zag Vrouwen die muren afbreken in het Centraal Museum en was onder de indruk. Ze lichtte er twee verhalen uit in haar inauguratierede op 16 december 2020 (zie Nieuws). Ze schrijft het voorwoord van het boek en neemt het eerste exemplaar in ontvangst.